Промоција пројекта ПЗЗЗСК

У Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор, 27.02.2024. у 12 сати промовисан је пројекат Покрајинског завода за заштиту споменика културе „Контекстуализација културног наслеђа кроз рад са младима“.
Пројекат је реализован посредством Министарства културе са задатком да младима приближи културно наслеђе – и то кроз њихову активну партиципацију, а бавио се популаризацијом заштићених културних добара са становишта сарадње и учешћа младих из локалних средњих школа.
Фокус је био на два објекта, настала у стилу сецесије: Палату Коњовић у Сомбору и зграду Градске куће у Апатину.
Пројекат је обухватио едукацију – размену знања између генерација, популаризацију и презентацију споменика културе кроз визуру и алатке које користе млади и представља успешан пример систематског рада са младима у правцу њиховог укључивања у процесе очувања и коришћења непокретног културног наслеђа.
Ученици 2-г разреда – архитектонски техничари, поред занимљивих видео снимака и текстуалног дела који су објављени на блогу Архитектонски техничар Апатин и истоименом Инстаграм профилу у ранијим постовима, урадили су брошуре за предметни објекат – Градску кућу у Апатину, у облику фасцикле и коверте за писмо, и тиме додали промотивном материјалу и употребну вредност. Учешћем ученика у пројектима и активностима овог типа настава постаје активна и добија на квалитету, ученици постају заинтересованији за рад, имају комуникацију и контакт са стручним лицима и представницима кровних институција наше струке, каква је Завод. Овим свечаним догађајем сарадња на другом по реду пројекту нашег смера са стручњацима Покрајинског завода је успешно завршена. На обострано задовољство, кроз досадашње заједничке активности и пројекте који су реализовани договорено је да се ова дивна сарадња и настави. Ученици 2-г одељења и одељенски старешина Жељка Косановић Грујић захваљују се на указаној прилици да учествују и буду део оваквих пројеката дивном тиму стручњака Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина на челу са др Славицом Вујовић.
Више о досадашњим и будућим активностима наших ученика погледајте на блогу Архитектонски техничар Апатин и Инстаграм профилу arhitektonski.tehnicar.apatin
Scroll to Top